joi, 7 aprilie 2011

Un vânzător român de certificate CO2 a cumpărat manuscrisele lui Cioran

Manuscrisele şi documentele lui Cioran scoase la licitaţie joi, 7 aprilie, la Paris au fost adjudecate de un român, pentru 405.000 euro, potrivit Mediafax. Informaţia a fost furnizată de directorul Bibliotecii Centrale Universitare (BCU), Mireille Rădoi. BCU şi TVR au participat împreună la licitaţie. La această sumă s-a ajuns prin licitarea fiecărui obiect în parte.

Pe surse, Mediafax a aflat că cele 123 de obiecte ale marelui filosof din Răşinari au fost cumpărate de compania KDF Energy, deţinută de George Brăiloiu, urmând a fi aduse în ţară. KDF Energy este principalul actor al pieţei româneşti de certificate de emisii CO2, cu filiale în Bulgaria Grecia şi Lituania.

Valoarea obiectelor şi documentelor fusese estimată de specialişti la 100.000 de euro. BCU şi TVR au câştigat câteva documente, dar licitatorul câştigător a fost dispus să plătească peste suma totală strigată pentru întregul lot, conform clauzei "faculté de réunion de lots".

Cifre:
- diploma de licenţă - 17.000 de euro
- diploma de bacalaureat - 8.000 de euro
- manuscrisele "Schimbarea la faţă a României" - 20.000 de euro
- manuscrisele "Cartea amăgirilor" - 13.000 de euro

Câteva obiecte licitate:
- caiete manuscrise - "Tragicul cotidian", "Adolescenta", "Jansenismul", "Pamflet şi pamfletar", "Consideraţiuni asupra problemei cunoştinţei la Kant", "Banalitate şi transfigurare", "Cartea amăgirilor", "Lacrimi şi sfinţi", "Schimbarea la faţă a României"
- numeroase cărţi poştale şi scrisori adresate părinţilor şi altor rude
- o fotografie a lui Cioran reprezentat aşezat, semnată pe verso,
- un carnet de student emis în Germania pentru anul şcolar 1933 - 1934, cu fotografie şi semnătură,
- mai multe cărţi de identitate emise de autorităţile germane
- un paşaport, eliberat la 15 septembrie 1934
- un carnet de student emis în Franţa
- abonamente de tren, fişe de lectură, un permis pentru bibliotecă



Manuscrisele scoase la licitaţie aparţin unei familii care a fost apropiată de Cioran. Nu sunt cele atribuite de justiţia franceză, definitiv, comerciantei de vechituri Simone Baulez, potrivit Mediafax. Acestea au fost descoperite în februarie 1998, în pivniţa casei din Paris unde a locuit scriitorul. Valoarea acestor manuscrise depăşeşte în prezent un milion de euro, spun specialiştii.

Vineri, 8 aprilie, se împlinesc 100 de ani de la naşterea lui. Emil Cioran.



Fotografii cu documentele şi obiectele scoase la licitaţie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu