Săptămâna trecută, secretarul de stat britanic pentru educaţie, Michael Gove, a spus că elevii ar trebui să citească 50 de cărţi pe an, nu două-trei, aşa cum reiese dintr-un studiu recent. Afirmaţia acestuia a trezit interesul publicaţiei "The Telegraph", care a propus un alt experiment, prin jurnalistul şi romancierul Iain Hollingshead, dar pentru adulţi: "50 de cărţi pe care nu trebuie să le citeşti înainte să mori".
Explicaţiile oferite mai jos aparţin lui Iain Hollingshead şi sunt o adaptare a opiniilor sale exprimate pe site-ul "The Telegraph".
1. "Ulysses" de James Joyce - pentru că numai un clasic modern putea condensa viaţa unui om într-un experiment epic pe care îl poţi pricepe în ani.
2. "1984" de George Orwell - un roman fin al secolului XX, indirect responsabil pentru popularitatea conceputului reality TV şi a prezentatoarei Davina McCall.
3. "Mândrie şi prejudecată" de Jane Austen - direct responsabil pentru prea multele articole care încep cu "Este un fapt general cunoscut că...".
4. "Emma" de Jane Austen - adesea considerat un roman fără cusur, dar care a creat o eroină despre care autoarea a spus că doar ea o va plăcea.
5. "Amantul doamnei Chatterley" de D.H. Lawrence - o poveste infamă şi explicită a unei femei aristocrate şi al unui paznic care e mai mult bombastică şi prolixă decât neobrăzată.
6. "Poveştile din Canterbury" de Geoffrey Chaucer - nici pe departe obscenă sau uşor de înţeles, aşa cum ţi-a promis profesorul de engleză.
7. "Marele Gatsby" de F. Scott Fitzgerald - Jay Gatsby nu e pe atât de grozav pe cât spune lumea. Nici cartea nu e, nici autorul, nici oamenii care pretind că au citit-o. O carte obositoare, care te trezeşte doar când unii se culcă cu nevestele altora.
8. "Blândeţea nopţii" de F. Scott Fitzgerald - vezi mai sus. Curios lucru, dar Michael Howard i-a facut-o cadou viitoarei soţii. Şi mai curios e că a funcţionat.
9. "Mizerabilii" de Victor Hugo - unul dintre cele mai bune romane ale secolului XIX. Nici pe departe captivant ca muzicalul cu acelaşi nume.
10. "Pe aripile vântului" de Margaret Mitchell - cartea e mai bună ca muzicalul. Dar nu mai bună ca filmul, care a dat tăiş replicii "Sincer, dragă, nu dau doi bani!"
11. "Un veac de singurătate" de Gabriel García Márquez - e ca şi cum ai fi nevoit să înveţi arborele genealogic al studenţilor columbieni veniţi în schimb cultural la tine la facultate.
12. "Străinul" de Albert Camus - citită de multe generaţii în versiune originală. Este vinovată pentru miile de studenţi de nota 10 care scot din ei eseuri despre existenţialism şi pentru incapacitatea acestora de a ştii să întrebe încotro e Luvrul.
13. "Candida" de Voltaire - Vezi mai sus şi înlocuieşte "existenţialism" cu "optimismul leibnizian".
14 "Metamorfoza" de Franz Kafka - vezi mai sus şi înlocuieşte "optimismul leibnizian" cu "kaskaesque" şi "Luvru" cu "Poarta Brandenburg".
15. "Suferinţele tânărului Werther" de Johann Wolfgang von Goethe - o poveste emoţionantă a unei iubiri blestemate. Tânărul Werther este îndrăgostit de o fată şi ajunge în asemenea hal, încât se împuşcă. Citiţi asta şi veţi fi tentaţi să faceţi la fel.
16. "Legături primejdioase" de Choderlos de Laclos - cuvinte frumoase, toate din franceză, şi fără poze cu actriţa din "Buffy, spaima vampirilor", care a apărut pe afişul ecranizării, "Cruel Intentions". Măcar aceasta a fost în engleză.
17. "Război şi Pace" de Lev Tolstoi - o carte de istorie de 1.225 de pagini, comparată cu serial cu multe personaje şi evenimente. Vecinii sunt mai accesibili.
18. "Crimă şi pedeapsă" de F. Dostoievski - o poveste despre chinuri mentale şi dileme morale intense. Din fericire, e mai scurtă decât "Război şi pace".
19. "Alchimistul" de Paulo Coelho - când fiinţele superioare vor veni să scrie istoria dispariţiei omenirii, vor menţiona această carte mascată în literatură ca punctul de răscruce de dinaintea declinului nostru. A vândut mai mult de 65 de milioane de copii în 56 de limbi, iar Madonnei i-a plăcut foarte mult.
20. "Fata cu un dragon tatuat" de Stieg Larsson - acţiunea e atât de tărăgănată pe cât de monotone sunt ceştile de cafea ale protagonistului. Apoi cade brusc spre violenţă cu tentă sexuală. Este cel mai umflat produs de export al Suediei de la Ikea încoace.
21. "Mănâncă, roagă-te, iubeşte" de Elizabeth Gilbert - mănâncă, roagă-te, iubeşte, desfată-te, smiorcăie-te, călătoreşte, lasă-te dus de val, scrie, verifică apoi contul.
22. "Complexul lui Portnoy" de Philip Roth - un moment definitoriu pentru literatura evreilor americani, devenit celebru graţie unei masturbări cu participarea unei bucăţi de ficat. Dezamăgitor, nu e atât de interesant pe cât sună.
23. "Spaime şi scârbe în Las Vegas" de Hunter S. Thompson - nu la fel de bun ca filmul "Mahmureala".
24. "Snobii" de Julian Fellowes - replică a fimului "Downton Abbey", fără reclame.
25. "O scurtă istorie a timpului" de Stephen Hawking - ştiu, nici tu n-ai citit-o.
26. "Pe scurt despre orice" de Bill Bryson - mai uşor de citit decât Stephen Hawking, dar arată mai puţin bine pe raftul bibliotecii. Noţiunea de "scurt" la Bryson înseamnă de două ori noţiunea de "brief" la Hawking.
27. "Scurtă istorie a tractoarelor în limba ucraineană" de Marina Lewycka - din titlu am înţeles că este vorba de o comedie de familie din Peterborough.
28. "Polo" de Jilly Cooper - sari direct la pagina 61: o scenă de sex în elicopter.
29. "Cântec de pasăre" de Sebastian Faulks - vezi mai sus, înlocuieşte "elicopter" cu "Franţa de dinaintea războiului" şi pagina 61 cu paginile 67, 68, 69, 70, 71, 72 etc.
30. "Himera credinţei în Dumnezeu" de Richard Dawkins - mai deprimantă decât Biblia, deşi i-a adus autorului mai mulţi bani.
31. "Does Anything Eat Wasps?" de "the New Scientist" - Da. Arată biblioteca mai erudită dacă ai această carte? Nu.
32. "Bărbaţii sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus" de John Gray - Nu, nu sunt. Iar Gray e din Texas, ceea ce vă spune tot ce trebuie să ştiţi.
33. "Jocul" de Neil Strauss - un ghid de agăţat pentru bărbaţii disperaţi. Mai puţin agreabil pentru feministe decât, să zicem, "Femeia eunuc" de Germaine Greer.
34. "Femeia Eunuc" de Germaine Greer - o lectură mai puţin plăcută pentru bărbaţi ca "Jocul".
35. "Excepţionalii" de Malcolm Gladwell - un exerciţiu profitabil, elocvent ca durerea de dinţi în a arăta evidentul, inclusiv faptul că jurnaliştii newyorkezi cu cărţi de succes şi titlu atrăgător pregătesc încă una pe ţeavă.
36. "Cum să câştigi prieteni şi să influenţezi oameni" de Dale Carnegie - primul pas: nu-i lăsa să te prindă în timp ce cumperi cărţi de autosugestie.
37. "Cronicile lui Fry" de Stephen Fry - era mai suportabilă dacă ar fi fost redusă la un tweet de 140 de caractere.
38. "Teama de a nu satisface pe cei din jur" de Alain de Botton - omul care gândeşte al lui Stephen Fry. Enervant, totuşi.
39. "Cenuşa Angelei" de Frank McCourt - o carte frumoasă despre copilăria irlandeză, indirect responsabilă pentru un deceniu de amintiri urâte: "Nu, tati, nu acolo".
40. "O călătorie" de Tony Blair - SF de primă clasă. Sex prost. Un titlu enervant, a la "X Factor".
41. "Curajul" de Gordon Brown - un debut chinuitor al fostului premier britanic care vesteşte viitoare publicaţii: "Cum să iei un preţ bun pentru aurul tău", Managementul datoriilor pentru prostănaci", "Armonia la locul de muncă".
42. "Jordan: dincolo de limite" de Katie Price - Dezamăgitor de superficială în privinţa înţelegerii Regatului Haşemit de la est de Israel.
43. "Sâmbătă" de Ian McEwan - ce-a învăţat autorul după ce a petrecut doi ani în preajma unui neurochirurg. Nu la fel de bună ca "Puterea dragostei", care nu e mai bună ca "Amsterdam", care nu e mai bună ca "Remuşcare".
44. "Mandolina capitanului Corelli" de Louis de Bernières - iubită pentru descrierile din Kefalonia în vreme de război, dar ruinată acum de exploatarea scenei cu rădăcini de copaci în diverse ceremonii civile.
45. "Codul lui Da Vinci" de Dan Brown - doar ca să ştii ce nu trebuie să vezi la televizor.
46. "Amurg" de Stephenie Meyer - vezi mai sus, dacă eşti adult şi ai o fixaţie cu vampirii.
47. "Harry Potter" de JK Rowling - vezi mai sus, dacă eşti adult şi citeşti un exemplar cu copertă pentru adulţi.
48. "O zi" de David Nicholls - o carte minunată care urmăreşte o relaţie timp de 20 de ani, impresie pe care ţi-o spulberă cei care spun ce minunată este şi insistă să-ţi spună şi finalul (pont: e foarte, foarte trist).
49. "Scoutismul pentru băieţi" de Robert Baden-Powell - jenant să ceri aşa ceva într-o librărie.
50. "Lolita" de Vladimir Nabokov - Scoutismul pentru fete.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu